Skip to content Skip to footer

Verleng de levensduur van je fietsketting

Niets is vervelender dan een piepende en krakende ketting of erger nog een ketting die overslaat. Zonder fietsketting kun je niet fietsen. Een schone goed gesmeerde ketting verlengt de levensduur. 

Enkele tips:

1. schoonmaken
Als je een gesloten kettingkast hebt, beschermt deze de ketting tegen vuil. Zonder zorg je ervoor dat je na iedere rit de ketting droogmaakt met een schone doek zodat het geen stof, zand of ander vuil aantrekt. Hiervoor kun je een ontvetter als WD40 gebruiken.

2. slijten van de ketting
Probeer het slijten te minimaliseren. Hoe lang een ketting doorgaans meegaat, is ook afhankelijk van het type ketting dat op je fiets zit en hoe je fietst. Stel de ketting niet te strak af, vermijd te veel kracht op de ketting door op tijd op- en af te schakelen. Een beetje met gevoel fietsen dus. Rij je met meerdere bladen voor, hou dan je kettinglijn zo recht mogelijk.

3. check regelmatig je ketting
Afhankelijk van het type fietser je bent en op welke soort fiets je fiets, is het belangrijk dat je je ketting regelmatig controleert. Rij je veel in natte of stoffige omstandigheden, onderschat strooizout in de wintermaanden niet, controleer je ketting dan regelmatig. Als je ketting lawaai maakt, de aandrijving piept, de schakels blijven hangen of wanneer je fiets minder goed schakelt, ben je aan de late kant. Goed onderhoud is van belang, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je ketting volledig op is.

4. smeren  

Goed onderhoud verlengt de levensduur van je ketting en laat ‘m soepeler lopen 

Maak de ketting schoon met een borstel met ontvetter en een droge doek. Vergeet de cassette en derailleurwieltjes niet. Gebruik geen zure reinigingsmiddelen want deze kunnen je ketting beschadigen. Pas als je ketting goed schoon en droog is, smeer je deze in. Kies voor het juiste smeermiddel. Bij droog weer heb je wat anders nodig dan bij regen. Velen denken dat hoe meer smeermiddel je op de ketting doet, hoe beter deze loopt. Dat is niet zo. Gebruik niet te veel en haal de doek er na afloop nog even over. Zo voorkom je dat stof en zand niet zo snel aan de ketting kleven. 

Vind je het te veel gedoe of hou je je handen liever schoon? Dan verzorgen we graag het onderhoud en de vervanging van je ketting.