Skip to content Skip to footer

Voor de liefhebbers: spaken spannen

Wanneer een spaak gebogen of los is, dan moet deze vervangen en opnieuw gespannen worden. Een spaak aandraaien is niet zo moeilijk. Het is de kunst om dat zo te doen dat je velg niet kromtrekt. Zijn het er meerdere, kom dan even langs, want alle spaken staan in verband met elkaar. Maar gaat het om eentje dan kun je zelf nog wel een poging wagen.  

Verwijder de spaak die kapot is en plaats een nieuwe. Ga niet overhaast te werk en draai de spaak niet te strak. Als je spaak te strak draait, komt er een slag in je wiel. Gebruik voor het vervangen van spaken een spakenspanner. Er zijn ook nog voor de pietjes preciezen onder ons spakenspanningsmeters te koop voor het aflezen van de juiste spanning.  

Zit er een slag in je wiel? 

Die wil je er natuurlijk uit hebben. De plek waar de slag zit, markeer je. Zit de slag rechts, dan draai je de spaken die vanaf de linkerkant van de naaf komen, voorzichtig een kwart slag strakker. Herhaal deze handelingen als de slag er nog niet voldoende uit is. En let er ook weer op dat je de spaken niet te strak spant.  

E-bikes 

De spaken van elektrische fietsen zijn dikker dan van gewone fietsen. Hierdoor wordt het spannen van spaken voor een leek wel heel erg ingewikkeld. Kom daarvoor dan altijd bij ons langs.  

Vertrouw je jezelf niet helemaal met het spannen van spaken, troost je. Je bent niet de enige. Eerlijk gezegd hebben we ook liever dat je dat klusje door ons laat doen. Als het misgaat, beschadig je je velg er misschien juist door. Wij doen dit werk al jaren en voor ons is het zo gepiept.