Giant Factory Off-Road Team klaar voor 2024

dinsdag 9 januari 2024

Sponsoring

Na een van zijn meest succesvolle seizoenen ooit, richt het team zich opnieuw op de World Cup XC, downhill en enduro-races, net als de nationale kampioenschappen en andere belangrijke MTB-evenementen.

Met het naderen van het seizoen 2024 heeft het Giant Factory Off-Road Team zijn nieuwe roster aangekondigd, bestaande uit een goed gebalanceerde groep van XC-, downhill- en enduro-atleten. Met een sterke mix van jong talent en bewezen veteranen richt het team zich op belangrijke internationale evenementen over de hele wereld, met de nadruk op UCI World Cup-races.

Vorig jaar was een seizoen van verandering voor het team, waarbij het zijn XC-team herstructureerde, nieuw downhill-talent aantrok en de nieuwe Glory Advanced DH-fiets lanceerde om die inspanningen te ondersteunen. De veranderingen wierpen vruchten af, aangezien het team World Cup-overwinningen en nationale titels behaalde in XC-races, terugkeerde naar het World Cup-podium en nog een nationale titel won in DH, en twee overwinningen behaalde in de allereerste UCI Enduro World Cup-serie. Uiteindelijk was het een van de meest succesvolle jaren in de lange geschiedenis van het team.

De kern van het team blijft dit jaar intact met de World Cup-winnaars en nationale kampioenen, plus twee nieuwe renners: U-23 XC-racer Dario Lillo uit Zwitserland en U-21 enduro-racer Sascha Kim uit Australië.

"We komen uit een bijzonder seizoen 2023, waarin de helft van het team nieuw was aan het begin van het jaar", zei Giant Factory Off-Road Team Manager Sebastian Boyington. "Dat zowel de nieuwe als de terugkerende atleten succes behalen, toont de kracht van dit team en zijn vermogen om zich aan te passen en te veranderen. Dit jaar ontwikkelen we ons verder met de komst van twee nieuwe jonge atleten."

Cross-Country

In XC-racen keert de Canadees Carter Woods terug na een doorbraakseizoen in de U23-categorie waarin hij meerdere World Cup-races won en top-drie eindigde in zowel de cross-country (XCO) als short-track (XCC). Woods won ook Elite Men's XC en short-track nationale titels in Canada. Dit jaar kijkt hij ernaar uit om dat momentum vast te houden terwijl hij overstapt naar de Elite categorie in de World Cup. Ook keert de Belg Jens Schuermans dit jaar terug naar het XC-team. De tweevoudige olympiër had een sterk eerste jaar bij het team in 2023, met een top-vijf finish in de Elite Men's World Cup XCC-serie. Tussen XCO- en XCC-World Cups behaalde Schuermans zeven top-10 finishes. Woods en Schuermans worden vergezeld door nieuwkomer Dario Lillo, een 21-jarige die vorig jaar top-vijf overall eindigde in zowel de XCO- als XCC-U23 World Cup-series, met een dubbele overwinning op eigen bodem in Lenzerheide, Zwitserland. Lillo is ook de huidige U23 Zwitserse nationale kampioen en eindigde vorig jaar op het podium bij zowel de Wereldkampioenschappen als de Europese Kampioenschappen.

"Dit wordt het laatste jaar van Dario in de U23 en zijn doel is om het klassement te winnen," zei Boyington. "We zijn enthousiast om deel uit te maken van die inspanning en hem te ondersteunen voordat hij in 2025 overstapt naar de Elite Men's categorie met zijn teamgenoten Carter en Jens."

Alle drie de XC-atleten hebben de keuze uit diverse fietsen, afhankelijk van de omstandigheden en het terrein. De Anthem Advanced 29 full-suspension fiets is de go-to machine voor technische parcoursen en de XtC Advanced SL 29 hardtail is de keuze voor gladde, snelle XC-tracks.

DH en Enduro

Aan de kant van de downhillraces zijn Luke en Remy Meier-Smith, Australische broers die uitblinken in zowel DH als enduro-racen, terug na een succesvol eerste seizoen met het team in 2023. Oudere broer Luke maakte gelijk indruk en won het Australische Elite Men's DH nationaal kampioenschap afgelopen februari. Een paar weken later schreef hij geschiedenis door de eerste World Cup enduro-race ooit te winnen bij de seizoensopener in Tasmanië. In zijn eerste Elite Men's World Cup liet de 20-jarige het veld versteld staan met de overwinning.

Luke's jongere broer Remy had ook een solide eerste jaar met het team en behaalde indrukwekkende resultaten in World Cup DH, waaronder een top-10 in de Elite Men's klasse op 18-jarige leeftijd. Remy behaalde ook een U21-podium bij de World Cup EDR-opening in Tasmanië vorig jaar.

De broers Meier-Smith voegen zich bij de terugkerende DH-veteraan Rémi Thirion. De 33-jarige Franse rijder heeft zeven World Cup-podia op zijn naam staan, waaronder één overwinning. Thirion moest vorig jaar door blessures heen vechten, waaronder een hersenschudding die hij opliep bij een val tijdens de Europese Kampioenschappen, waardoor hij verschillende World Cup-rondes moest missen. Maar hij kwam sterk terug in de tweede helft van het seizoen en behaalde een podiumplaats in Loudenvielle, Frankrijk.

Thirion en de broers Meier-Smith zullen voornamelijk racen op de nieuwe Glory Advanced DH-fiets, die vorig jaar in samenwerking met het team werd ontwikkeld en op de markt werd gebracht.

Het enduro-team verwelkomt de terugkeer van de Franse rijder Youn Deniaud, die in 2023 zijn beste seizoen ooit had, inclusief zijn eerste World Cup-overwinning in Loudenvielle. Deniaud is de afgelopen jaren consistent een koploper geweest in het team en streeft opnieuw naar overwinningen en een topoverall World Cup-finish in 2024.

Het enduro-team verwelkomt ook Sascha Kim, een veelbelovend 19-jarig talent uit Australië.

"Sascha trok veel aandacht in 2023 toen hij de eerste twee U21 EDR World Cups in maart won," zei Boyington. "Later bewees hij dat die overwinningen in Tasmanië niet alleen te danken waren aan het thuisvoordeel toen hij nog twee keer op het podium stond in Oostenrijk en Frankrijk. We zijn enthousiast om Sascha dit jaar te verwelkomen."

Zowel Deniaud als Kim zullen voornamelijk racen op hun Reign Advanced racefietsen, samen met kortere Trance X Advanced 29 trailfietsen. Daarnaast zullen alle atleten rijden en trainen met Giant E-bikes, waaronder de Trance X Advanced E+ en Trance X Advanced E+ Elite.

Een andere personeelswijziging ziet de langdurige Giant Factory Off-Road Team-rijder Mckay Vezina de overstap maken van atleet naar stafmedewerker. De Canadees zal het downhillteam ondersteunen als prestatiecoach.

Teampartners

Op technisch vlak ziet het team de meeste sponsors van 2023 terug, waaronder FOX-veringproducten, Maxxis-banden, Shimano-aandrijflijn- en remonderdelen, MRP-kettinggeleiders, HT-pedalen en PRO-cockpitonderdelen. Extra componenten en uitrusting omvatten Giant WheelSystems, zadels en accessoires, waaronder het Clutch-gereedschapssysteem.

Op het gebied van kleding gaat het team zijn samenwerking met Cuore of Switzerland voortzetten. Nieuwe XC-, enduro- en DH-kits voor het seizoen 2024 worden onthuld in april. 100% levert integraalhelmen, lichaamsbescherming, oogbescherming en handschoenen, terwijl Giant andere helmen levert, waaronder de Rev Pro voor XC en de Rail en Realm voor trail/enduro. Giant levert ook schoeisel, waaronder de Charge Pro XC-schoen.

Je kunt het Giant Factory Off-Road Team gedurende het hele seizoen volgen op Instagram en Facebook.

Delen