Skip to content Skip to footer

Wanneer moet je je fietsaccu vervangen?

Als je je accu goed onderhoudt, gaat deze zo’n 5 tot 8 jaar mee. Om altijd lekker zonder problemen te blijven fietsen en wanneer je niet voor onverwachte niet zo leuke verrassingen wilt komen te staan, is het goed om op de volgende punten te letten: 

  1. Beschadigde accu 

Als je valt of je fiets omvalt, kan niet alleen het frame maar ook de accu beschadigen. De batterijcellen in de accu kunnen verschuiven waardoor er kortsluiting kan worden veroorzaakt. Soms kan dit zelfs rookontwikkeling of erger nog, vuur veroorzaken. Het kan wel anderhalf uur duren voordat een accu volledig uitgebrand is. Blus dan niet met water, maar met zand. Ook op schade aan het omhulsel moet je alert zijn, want daardoor kan vocht naar binnen komen.  

  1. Actieradius loopt snel terug  

Een fietsaccu is net als een accu van een mobiele telefoon. Na verloop van tijd merk je dat je deze steeds vaker moet opladen en dat de accu steeds sneller leeg raakt. Als je vaak korte afstanden fietst, merk je het misschien niet zo snel. De meter geeft immers aan dat de batterij voor 100% opgeladen is, maar het maximale aantal kilometers dat je met een batterij normaalgesproken kunt halen, haal je bij lange na niet meer.  

  1. Langer aan de stekker 

Als een accu ouder begint te worden, merk je dat je deze langer aan de lader moet hangen voordat de batterij vol is. Naast dat de accu sneller leeg is, duur het laden ook langer. Dat is het teken dat deze echt aan vervanging toe is.  

  1. Niet meer volledig vol 

Laadt de accu niet meer dan bijvoorbeeld 90%, hoe lang deze ook aan de lader is, dan kan dat een teken zijn dat het einde van zijn levensduur in zicht is. Misschien duurt het nog even, maar het kan ook zijn dat de batterij op korte termijn er de brui aan geeft.  

  1. De accu doet helemaal niets meer 

Kijk even of alles goed op zo’n plek zit: de draden juist en geen gekke dingen aan het omhulsel. Maar als hieraan niets bijzonders te zien is, is de kans groot dat de accu echt dood is. Als je van zwaar trappen houdt, kun je natuurlijk prima op je fiets doorfietsen, maar wij adviseren om dan echt even langs te komen.  

Twijfel je? Kom gewoon even langs